Annons:
Etiketterblockningartikel
Läst 17264 ggr
MelindaOhman
2013-09-04 13:51

Blocka ett arbete

När du virkar något finns risken att du tycker att det ser trist ut, och inte alls liknar det mönster du följer. Detta beror på att garnet "säckar ihop sig" lite, och har ingenting med dig att göra. Detta är alltså helt normalt, och något som är lätt att göra något åt.

När du är klar med ditt arbete är det redo att blockas. Ett tips är att inte klippa av trådarna förrän du blockat klart, så riskerar du inte att arbetet repas upp. 

Du behöver en plan yta som är minst lika stor som ditt arbete. Det fungerar bra att använda en matta eller madrass som underlag, men ett tips är att köpa ett skumgummipussel till detta moment.

Blöt ditt arbete i en balja med ljummet vatten, om du vill så kan du använda lite tvål, gnugga inte! Försök håll vattnet ljummet .

Låt gärna arbetet ligga en stund i vattnet, för att fibrerna ska dra åt sig ordentligt. Var beredd på att garnet kan släppa lite i färgen i processen, och att det kan lukta blöt hund. Var därför noga med att följa råden för ditt garn i första hand! Vad gäller lukten kommer den försvinna när garnet väl torkat igen.

Krama försiktigt ur vattnet från garnet & ditt arbete, var noga med att inte förstöra garnet. När du är klar så är det dax att lägga upp det på plan yta och börja nåla upp och det behövs en hel del nålar.

Ju nogrannare du är på att nåla upp ju finare blir resultatet! Så ha tålamod och det kan behövas flyttas på nålar i takt med att det töjs ut. När det väl torkat så kommer det att se ut precis så som du nålat upp det.

Lycka till!

Fått lov om att visa bilderna här, Från: garnomera

Mvh Melinda

-Sajtvärd på Virkning.iFokus.se-

Annons:
[JeanetteK]
2013-10-10 15:48
#1

Här lärde jag mig något nytt! Detta har jag aldrig gjort. Jag har strukit arbetet efteråt. Är det alltså helt fel?

Torparmor
2014-11-04 14:46
#2

Samma teknik har jag använt till stickade plagg innan jag sytt ihop delarna. Fungerar bra


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Pialinn
2014-11-04 16:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Många gånger räcker det med att fukta "saken" med vatten och sen "dra" ut den till rätt form.

Eftersom jag har begränsad plats fick jag block sjalen i etapper.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Upp till toppen
Annons: